Lelujen merkitys lasten elämässä
Lapset leikkivät aina, eikä leikin aikaan saamiseksi tarvita edes välttämättä leluja. Pelkkä mielikuvitus tai aivan arkiset tavarat voivat riittää. Junan saa tehtyä tuoleista tai sängyn voi kuvitella veneeksi. Leluilla on kuitenkin yhä suurempi merkitys lasten elämässä ja niiden tuotanto on kasvanut aivan räjähdysmäisesti viimeisten vuosikymmenten aikana. Kaikkea on saatavilla ja ylitarjonta hämmästyttää etenkin ympäristötietoisia vanhempia, jotka yrittävät löytää lelupaljoudesta hieman laadukkaampia tuotteita.
Lapset kuluttajina
Vanhemmat arvostavat monikäyttöisiä leluja. Sellaisia ovat esimerkiksi erilaiset palikat, jotka kannustavat mielikuvituksen käyttöön ja jotka muokkautuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin siitä huolimatta, mitä leikitään. Lastenkin kestosuosikkeja ovat etenkin värikkäät ja monipuoliset Lego-palikat. Kaikkein eniten lapset suosivat kuitenkin erilaisia hahmoja, sekä niiden lisätarvikkeita. Näitä ovat esimerkiksi Ryhmä Haut, ja Palomies Sami -figuurit. Ja näitä erilaisten lastenohjelmien hahmoihin perustuvia tuotteita lisätään jatkuvasti valikoimiin. Lelujen lisäksi hahmoja näkee tekstiileissä ja erilaisissa päivittäistavaroissa. Tarjolla on jopa erityisesti lapsille suunnattua vessapaperia.
Lelujen käyttöikä pienenee
Kaikkein huolestuttavinta lelumarkkinoiden kehityksessä on kuitenkin se, että leluja ei enää valmisteta kestämään käytössä, vaan niistä on tullut lähes kertakäyttötuotteita. Aiemmin samoilla leluilla leikittiin sukupolvelta toiseen. Nyt osa jouluna saaduista lahjoista on ilman osia jo ennen kuin joululoma on ohi. Myöskään lelujen valmistusmateriaalit eivät ole aina helposti selvitettävissä ja erilaiset muovilelut huolettavat tämän päivän ympäristö- ja terveystietoisia vanhempia.