Perustaidot kunniaan

Koulutuksen hankkiminen ja opiskelu ovat tärkeitä asioita. Olisi hyvä jos jokainen voisi löytää itselleen ammatin, jossa tuntee tekevänsä jotain tärkeää tai merkityksellistä. Arvokasta työn tekeminen on joka tapauksessa, sillä vain tekemällä töitä voi elättää itsensä ja perheensä ja tuntea itsensä todella osaksi yhteiskuntaamme. Työn lisäksi myös perustaitojen osaaminen on tärkeää. On olennaista, että itsestään osaa pitää huolta ja on sopeutumiskykyinen kulloiseenkin elämäntilanteeseensa. Tätä on hyvä harjoitella jo lapsesta asti. Kun elämän perustaidot ja opit on sisäistänyt jo kotona, niihin suhtautuu positiivisesti ja ilman ongelmia myös aikuisena. Vaikka varhaiskasvatuksen ja koulunkin soisi osallistuvan enemmän elämässä tarvittavien taitojen opettamiseen, jäävät nämä seikat kuitenkin suureksi osaksi omassa kodissa opeteltaviksi. Perehdytys kannattaakin aloittaa varsin varhain aivan tavallisten tilanteiden kautta ja muistaa että jatkuvilla toistoilla on suuri vaikutus oppimiseen.

Lapsikin oppii tekemään kotitöitä

Monesti vanhemmilla on niin kiire saada asiat tehdyksi pois alta, että ne tekee nopeammin itse kuin jos alkaisi opettaa niiden tekemistä lapsille. Tässä tekee kuitenkin vain itselleen karhunpalveluksen. Myöhemmin kun vähän isompien lasten toivoisi auttavan samojen kotitöiden hoitamisessa aiheesta voi tulla kiistaa, jos töitä ei olla totuttu tekemään yhdessä jo pienestä pitäen. Lapsen voi kuitenkin ottaa mukaan lähes kaikkiin kotitöihin jo hyvinkin pienenä. Pitää vain ottaa huomioon lapsen rajalliset voimavarat sekä pienemmät mittasuhteet. Kärsivällisyys on kotitöiden opettamisessa avainsana. Pitää olla tyytyväinen lopputulokseen, joka ei ehkä vastaisi omien käsien jättämää siivousjälkeä tai ymmärtää, miksi jauhoja on enemmän lattialla kuin taikinakulhossa.

Itse omien asioiden hoitaminen, pyykin pesu, siivoaminen ja ruuan valmistus tuntuvat asioilta, jotka kaikki osaavat. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Useiden perheiden lapset ovat tottuneet siihen että kotona käy siivooja tai äiti hoitaa kodin kunnossapidon. Myöskään ruokaa ei enää valmisteta kodeissa päivittäin, mikä tuntuu kummalliselta. Jokaisen kuitenkin pitää syödä päivittäin, joten ruuanvalmistuskin on ehdoton taito, joka kaikkien tulee osata.

Jokainen osaa auttaa

Lapsille kannattaa opettaa miten toisten pitää kunnioittaa heidän omia rajojaan ja heidän arvostaa myös toisten rajoja. Kannattaa neuvoa olemaan varovainen ja yksin ollessaan pitämään hieman etäisyyttä ihmisten kanssa, joita ei tunne ja jotka tuntuvat epäilyttäviltä. Suoranaisesti ei kannata pelotella vaaroilla, vaan rehellisesti kertoa, miten erilaisissa tilanteissa kannattaa toimia. Lapsi osaa myös omalla toiminnallaan auttaa hätätilanteissa. Voit kertoa lapselle, miten toimia tilanteessa, jossa hän ei löydä ketään aikuista tai ei saa äitiä hereille. Pienikin lapsi osaa avata tuuletusikkunan ja huhuilla apua paikalle ja vähän isommalle lapselle voi opettaa soittamista hätäkeskukseen tai vaikka mummolle älykaiuttimen avulla. Kun jokainen sekunti on tärkeä, lapsi voi olla avainasemassa avun saamisessa paikalle ajoissa. Kun asioista puhutaan ja niitä harjoitellaan, ei lapsi myöskään pelkää niin kovasti, jos mahdollinen hätätilanne sattuisi tulemaan kohdalle.