Miten saada lapsi liikkumaan enemmän?

Vaikka moni lapsi rakastaa hyppimistä, pomppimista, juoksemista ja leikkimistä, kaikki lapset eivät ole luonnostaan kovia liikkujia. Joskus lapsen arka luonne voi estää häntä lähtemästä leikkiin muiden lasten kanssa. Toisissa tapauksissa taas lapsen ylipaino on esteenä riittävälle liikunnalle.

Liikunta on jokaisessa iässä tärkeää. Lapsena opitut terveet tottumukset ja rakkaus liikkumista kohtaan seuraavat monesti aikuisuuteen ja varmistavat, että keho ja mieli pysyvät terveenä pitkään. Ennen digitalisaation aikaa oli lähes poikkeavaa, että lapsi istui yksin sisällä, kun muut lapset leikkivät ja juoksivat ulkona. Leikkimällä nuoret lapset saivatkin ennen päiväannoksensa liikuntaa.

Tänä päivänä tilanne on kuitenkin hyvin toinen. Puhelimet, tabletit ja tietokoneet saavat lapsen istumaan paikallaan:https://yle.fi/uutiset/3-10167290 tuntikausia, eivätkä vanhemmat aina osaa tai ymmärrä puuttua tilanteeseen. Joskus myös paikkakunnan harrastusmahdollisuudet tai vanhempien taloudellinen tilanne voivat vaikuttaa lapsen liikkumattomuuteen. Kaikki lapset eivät myöskään rakasta liikuntaa luonnostaan ja pakollisten koulun liikuntatuntien lisäksi mikään muu liikuntatapa ei kiinnosta. Miten siis lapsen voisi saada liikkumaan enemmän luonnollisella ja innokkaalla tavalla?

Vinkkejä lapsen aktiivisuuden lisäämiseen

1) Rohkaise. Kaikki pojat eivät rakasta jalkapalloa ja kaikki tytöt eivät rakasta ratsastusta. Tiedosta siis lapsesi mielenkiinnonkohteet ja käytä niitä hyödyksesi. Anna lapselle aikaa oppia ja tottua uuteen rutiiniin ja pysy kannustavana tuputtamatta liikaa. Joskus loistavana motiivina voi toimia perheen yhteinen harrastus, jonka myötä kaikki perheenjäsenet liikkuvat yhdessä sekä parantavat perheen sisäisiä suhteita. Aralle lapselle ryhmäliikunta voi olla iso paikka ja vanhempien tulisikin yhdessä ohjaajan tai opettajan kanssa varmistaa, että lapsi saa tottua uuteen liikuntalajiin rauhassa.

2) Tee lapsen olosta mukava. Varmista, että lapsi tuntee olonsa mukavaksi liikuntaharrastuksensa parissa; sekä henkisesti että fyysisesti. Varaa lapselle mahdollisuuksien mukaan aina oikeat urheiluvälineet ja varusteet, joiden avulla varmistat myös urheiluharrastuksen turvallisuuden. Laadukkaista materiaaleistaan tunnetut Tamaris kengät sopivat loistavasti myös runsaaseen liikkumiseen ja varmistavat, että lapsi ei saa rakkuloita tai hiertymiä liikunnan ohessa. Myös pieni välipala ennen harrastusta ja riittävä nesteytys harrastusten jälkeen varmistavat, että lapsi jaksaa, eikä assosioi liikkumista uupumukseen.

3) Muista, että lapset ovat lapsia. Lasten leikkeihin ja peleihin kuuluu kovaa ääntä, hyppimistä ja pomppimista, josta vanhempien ei tulisi ärtyä joka kerta. On normaalia, että tuntikausien huutaminen ja juokseminen ympäri taloa ottaa hermoille, mutta samalla aikuisen on pyrittävä muistamaan, että leikki on lapselle tapa liikkua ja purkaa energiaa. Liiallinen hyssyttely voi helposti johtaa siihen, että lapsi alkaa varoa tekemisiään. Vaikka on ehdottoman tärkeää, että lapselle asetetaan rajoja, samalla on hyvä muistaa, että lapsen läsnäolo saa kuulua ja näyttää.

4) Toimi esimerkkinä. Mitä vanhemmat edellä, sitä lapset perässä: sohvalla makaavat ja sipsejä popsivat vanhemmat antavat helposti lapselleen samaa mallia. Jos haluat saada lapsesi liikkumaan enemmän, näytä hänelle mallia. Aktiiviset ja liikkuvat vanhemmat osoittavat lapselle liikunnan iloja, jolloin lapsikin oppii pienestä pitäen, että liikkuminen on täysin normaali osa päivittäisiä toimia.

5) Rajoita aikaa television ja tabletin ääressä. Ruudusta riippuvaista lasta on toisinaan haastavaa saada liikkumaan. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että lasten aikaa ruudun ääressä rajoitetaan. Alussa teknologian rajoittaminen voi olla haastavaa, varsinkin, jos vanhemmat itse viettävät paljon aikaa tietokoneen tai puhelimen äärellä, mutta tätä kannattaa hyödyntää myös käänteisen psykologian kautta, ja opettaa myös itseään irrottautumaan ruudusta enemmän.